torsdag 9. juli 2015

Vinsmaking

Torsdag 9. Juli
I dag stod vinsmaking i landsbyen Imotski for tur. Siden vi ikke ble hentet før halv ett tok vi oss en god time på stranden først ;) Hører hjemmefra at vi må nyte solen, hehe!
Vi kjørte mini-buss inn i innlandet, hvor vi stoppet innom en rød og en blå innsjø før vinsmakingen. Her var det mye historie og greier. Den blå innsjøen kunne være oppmot 100m dyp, mens om sommeren kunne den tørke helt ut. Da var det vanlig at det ble spilt fotball på bunnen mens de drakk en leskende drikk bestående av 50-50 vin og vann. Ved den røde innsjøen var det visst slik før i tiden at guttene måtte gifte seg innen et år om de klarte å treffe sjøen med en stein. Den røde innsjøen var ikke rød da vi var der, men når det hadde regnet en del ville den bli en rødfarge på da steiner og jord rundt vannet ble skylt nedi og avga farge.








Videre herfra gikk turen videre til vingården til familien Grabovac. Her fikk vi høre om produksjonen og smake fire forskjellige viner; rosé, hvitvin, rødvin og muserende hvitvin.


 Dette var de første rekkene med vinranker som forfedrene plantet da de begynte gården, så ganske nostalgisk (over og under).


 
 Her lages muserende vin, den er på øverste bilde grumsete (gjær og sukker som er tilsatt druesaften), og for å få dette ut snur de flasken langsomt (over flere dager) på hodet før alt samles i bunnen (toppen) av flasken (bildet under).
 Herfra setter de tuten noen sekunder nedi beholder med iskald glykol (?) som gjør at grumset (gjæren) fryser og popper ut når korken tas av – pga trykket som er inni, ca 5-6 bar.



 Ganske bra utsikt til vinsmakingen! :)

 Kroatene sier de drikker svart vin, ikke rødvin.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar